Aceste infecții afectează porțiunea superioară a căilor aeriene din care fac parte nasul, gâtul, sinusurile, faringele, laringele și traheea.
Transmiterea acestora se face cel mai frecvent prin picăturile de salivă contaminate cu vectori, răspândite prin strănut sau tuse, dar și prin atingerea nasului, ochilor sau a gurii cu mâinile murdare, care au fost în contact prealabil cu suprafețe contaminate. Încărcătura virală a secrețiilor la copii este semnificativ mai mare decât la persoanele adulte, fapt datorat pe de o parte menținerii mai dificile a regulilor de igienă la copii și răspândirii mai mari a infecțiilor, dar și imaturității sistemului imunitar. Frecventarea colectivităților precum creșele, grădinițele și școlile reprezintă încă un factor de risc important în răspândirea infecțiilor, atât virale, cât și bacteriene.
Tipuri de manifestare: guturai comun, faringită, laringită, laringotracheită, sinuzită.
Simptomele sunt asemănătoare în cazul infecțiilor virale și bacteriene: febră, tuse în general productivă, astenie, durere de gât, tumefierea ganglionilor laterocervicali, dureri musculare sau cefalee, strănut, obstrucție nazală, care pot dura până la 4 săptămâni.
Durata virozelor variază între 7-10 zile, evoluția acestora putând să se prelungească până la 3-4 săptămâni.
Cauzele sunt reprezentate de rinovirusuri, virusuri gripale și paragripale, adenovirusuri, enterovirusuri, virusul sincițial respirator.
Până la maturizarea sistemului imun, copilul poate prezenta până la 12 episoade de viroză pe an.
Complicațiile IACRS pot fi: rinosinuzitele, agravarea simptomatologiei astmului bronșic deja diagnosticat, otite, bronșită, pneumonii.
Tratamentul este inițial simptomatic, asociind analgezice, antitermice, nebulizări pentru umidificarea căilor respiratorii, repaus la pat, hidratare corespunzătoare.
Suprainfecția bacteriană poate să intre în discuție atunci când după o aparentă îmbunătățire a stării generale reapare febra sau alte complicații sau atunci când sub tratament simptomatic condus corect, starea generală se agravează.
Prevenția IACRS se face prin respectarea riguroasă a normelor de igienă, alimentație corespunzătoare, repaus la pat în stare de boală, vaccinare antigripală și anti-COVID-19.
Consultul de specialitate în pediatrie sau ORL este necesar atunci când apar dificultăți respiratorii, febra persistă mai mult de 7 zile, copilul este febril, letargic, prezintă cefalee și congestie nazală severă, își trage sau își atinge urechile, are un comportament inconsolabil, urinează în cantități reduse sau are un sistem imunitar slăbit.